Κατηγόρησε τους Έλληνες πως «ενταφιάσατε τις αξίες που αποκαλούνται δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς σχέσεις, στα νερά της Μεσογείου. Πρώτα διασώστε αυτές τις αξίες και μετά προσπαθήστε να μιλήσετε για άλλα ζητήματα»
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δεν έκρυψε την οργή του, μιλώντας σήμερα για τον τρόπο αλλά και για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από την Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Ο εξαιρετικά φανατικός και ασεβής τρόπος με τον οποίο κατήγγειλε τη Δημοκρατία της Τουρκίας και το έθνος μας, θα μείνουν στην ιστορία ως ένα παράδειγμα διπλωματικής απρέπειας», είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ, αναφερόμενος στον κ. Δένδια. Και συμπλήρωσε στο ανάλογο ύφος:
«Για πρώτη φορά, είδαμε έναν υπουργό να μιλά για την κυριαρχία της χώρας του… Εμείς λέμε ότι είμαστε ότι έτοιμοι να συνεχίζουμε τη διαπραγμάευση με την Ελλάδα, με μία ορθή γλώσσα, με μια σωστή κατανόηση και στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού για τις μεθόδους διαπραγμάτευσης».
Παράλληλα, ο Τσελίκ επέκρινε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους αιτούντες άσυλο, ενώ έβαλε στο κάδρο της συζήτησης τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα δεν τις υπηρετεί.
Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίστηκε ο Τσελίκ, «επισήμως άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής θέλησαν να βάλουν την υπογραφή τους σε μια σφαγή, ρίχνοντας βενζίνη και προσπαθώντας να κάψουν» πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται πως σε σχετική κατηγορία είχε προβεί πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Επίσης ο Τσελίκ κατηγόρησε τους Έλληνες πως «ενταφιάσατε τις αξίες που αποκαλούνται δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς σχέσεις, στα νερά της Μεσογείου. Πρώτα διασώστε αυτές τις αξίες και μετά προσπαθήστε να μιλήσετε για άλλα ζητήματα». Για το ίδιο θέμα, υποστήριξε επίσης ότι οι Έλληνες έχουν προβεί «σε βίαιες ενέργειες, όπως βύθιση σκαφών, και επαναπροωθήσεις περισσότερών από 80 χιλιάδων προσφύγων στα χωρικά μας ύδατα μέσα σε τρία χρόνια. Δυστυχώς, οι διεθνείς θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπούν, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση».